Sposób przygotowania:
Drożdżówki z dżememETAP 1:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło.
Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka.
Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto zagniatamy ponownie, tym razem krótko i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.
Z ciasta wycinamy kawałki w kształcie prostokątów.
ETAP 2:
Brzegi ciasta nacinamy jak na zdjęciu, aby powstała "łapka". Na części ciasta pozbawionej nacięć smarujemy porcję dżemu.
ETAP 3:
Chwytamy za końce "palców łapki" i sklejamy je z brzegiem ciasta jak na zdjęciu.
Bułeczki układamy dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie wierzch drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem. Drożdżówki pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.
ETAP 4:
Drożdżówki studzimy.
Przed podaniem bułeczki smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny lub wody.