Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Drożdżówki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeżeli już decyduję się na zjedzenie drożdżówek, to wybieram wyłącznie takie domowej roboty. Świeżutka bułeczka z dżemem i lukrem świetnie pasuje do porannej kawy.

Drożdżówki z dżemem

Składniki:

Drożdżówki z dżemem

 

  • 500 g mąki i pszennej
  • 75 g masła
  • 14 g (2 saszetki) drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka na ciasto + jedno do posmarowania drożdżówek
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 słoiczek ulubionego dżemu
  • cukier puder i sok z cytryny lub woda na lukier

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z dżemem

ETAP 1:

Drożdżówki z dżemem
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kawałki w kształcie prostokątów

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło.

Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka.

Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto zagniatamy ponownie, tym razem krótko i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.

Z ciasta wycinamy kawałki w kształcie prostokątów.

ETAP 2:

Drożdżówki z dżemem
Z ciasta wycinamy "łapkę". Na cieście układamy porcję dżemu.

Brzegi ciasta nacinamy jak na zdjęciu, aby powstała "łapka". Na części ciasta pozbawionej nacięć smarujemy porcję dżemu.

ETAP 3:

Drożdżówki z dżemem
Sklejamy brzegi ciasta. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem.

Chwytamy za końce "palców łapki" i sklejamy je z brzegiem ciasta jak na zdjęciu.

Bułeczki układamy dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Następnie wierzch drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem. Drożdżówki pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.

ETAP 4:

Drożdżówki z dżemem
Przygotowujemy lukier do posmarowania bułeczek

Drożdżówki studzimy.
Przed podaniem bułeczki smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny lub wody.