Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkamiI
1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
3. Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
II
4. Jabłka, myjemy, obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w kostkę, posypujemy cukrem trzcinowym.
5. W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.
III
6. Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
7. Gotowe. Smacznego.