kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1068]

Drożdżówka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną drożdżówkę z jabłkami. Jest to drożdżówka bez wyrabiania ciasta, możemy do niej dodać dowolne owoce. Polecam.

Drożdżówka z jabłkami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z jabłkami

Na ciasto :

Na kruszonkę :

Ponadto :

  • 2 średnie jabłka
  • blaszka 25 x 21
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z jabłkami
Do miski kolejno wkładamy : pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko, olej, rozbełtane jajka, przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewnianą łyżką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i obieramy jabłka, które kroimy w grube plastry. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy połową przygotowanej kruszonki i układamy na niej lekko wciskając w ciasto pokrojone jabłka, a na końcu posypujemy resztą kruszonki.
Odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Drożdżówka z jabłkami
Do miski z pokruszonymi drożdżami wsypujemy cukier.
Drożdżówka z jabłkami
Następnie wlewamy ciepłe mleko i olej słonecznikowy.
Drożdżówka z jabłkami
Z mąki, cukru, masła przygotowujemy kruszonkę.
Drożdżówka z jabłkami
Obrane i pokrojone plasterki jabłka układamy na cieście.