Sposób przygotowania:
Drożdżówka z jabłkami
Do miski kolejno wkładamy : pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko, olej, rozbełtane jajka, przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewnianą łyżką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i obieramy jabłka, które kroimy w grube plastry. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy połową przygotowanej kruszonki i układamy na niej lekko wciskając w ciasto pokrojone jabłka, a na końcu posypujemy resztą kruszonki.
Odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i obieramy jabłka, które kroimy w grube plastry. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy połową przygotowanej kruszonki i układamy na niej lekko wciskając w ciasto pokrojone jabłka, a na końcu posypujemy resztą kruszonki.
Odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.