Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Drożdżówki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

Drożdżówki z jabłkami

Składniki:

Drożdżówki z jabłkami

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Składniki dodatkowe:

  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkami

I

Drożdżówki z jabłkami
Przygotowanie ciasta, wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, robimy wałek, kroimy na kwałki i robimy płaskie placki.

1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.

3. Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.

II

Drożdżówki z jabłkami
przygotowanie jabłek na farsz i układanie na środku bułek.

4. Jabłka, myjemy, obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w kostkę, posypujemy cukrem trzcinowym.

5. W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.

III

6. Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
7. Gotowe. Smacznego.