Sposób przygotowania:
Bananowo-budyniowe drożdżówkiETAP 1
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka (letniego). Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Między czasie topimy margarynę i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy cukier, jajka, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę.
Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.
ETAP 2
Wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę.
ETAP 3
Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) .
ETAP 4
Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie
ETAP 5
Drożdżówki oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.