Sposób przygotowania:
Zawijaniec różano- orzechowyETAP 1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki oraz drożdże. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego rozczynu. Gotowy pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło.
Do „pracującego” rozczynu dodajemy jajka, żółtko, cukier waniliowy, sól, pozostały cukier kryształ oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Tak przygotowane smarujemy równą warstwą konfitury różanej.
ETAP 3
Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi posmarowane konfiturą ciasto. Brzegi ciasta delikatne zawijamy i zwijamy roladę
ETAP 4
Gotową roladę przecinamy wzdłuż, nie przecinając jednego końca.
Rozcięte połówki zaplatamy ze sobą. Zawijaniec przekładamy na dużą blaszkę i smarujemy jajkiem. Gotowy pozostawiamy na około 15 minut by delikatnie wyrósł.
ETAP 5
Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C. Jeszcze ciepły przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy (użyłam domowego lukru, czyli 2 łyżki mleka wymieszane z około 5 łyżkami cukru pudru). Lukier dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami. Zawijaniec pozostawiamy do ostygnięcia.
misia5
SylaUla
Beatris