Sposób przygotowania:
Zwijane drożdżówki z jagodami
Z drożdży, odrobiny letniego mleka i mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Roztopione i przestudzone masło wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem i wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na prostokąt 30x40 cm.Posmarować serkiem waniliowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Posypać umytymi i dokładnie osuszonymi jagodami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 16 równych kawałków-bułeczek. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Piec 20-25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone studzić na kratce kuchennej, a następnie udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny utartym do odpowiedniej konsystencji.
edytaha
anemon
Właśnie, gdyby tego czasu było więcej... ale czasami mam wielką motywację w postaci dwóch małych gości, którzy mnie odwiedzają i pałaszują takie buły z wielkim apetytem.