anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zwijane drożdżówki z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Drożdżowe bułki z jagodami, to już tradycja w moim domu. Odkąd pamiętam w wakacje musiały być upieczone chociaż jeden raz.

Zwijane drożdżówki z jagodami

Składniki:

Zwijane drożdżówki z jagodami

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna typ 650 - 3,5 szk.
  • drożdże świeże - 14 g
  • woda letnia - 1/4 szk.
  • mleko letnie - 1/3 szk.
  • jajko duże - 1 szt.
  • masło, roztopione - 2 łyżki
  • cukier - 1/4 szk.
  • sól - 1/2 łyżeczki

 

 

  • LUKIER:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Zwijane drożdżówki z jagodami
Z drożdży, odrobiny letniego mleka i mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Roztopione i przestudzone masło wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem i wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na prostokąt 30x40 cm.Posmarować serkiem waniliowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Posypać umytymi i dokładnie osuszonymi jagodami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 16 równych kawałków-bułeczek. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Piec 20-25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone studzić na kratce kuchennej, a następnie udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny utartym do odpowiedniej konsystencji.