SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z jagodami i serem

  • 9
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 21
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Drożdżówki z jagodami i serem

Pyszne drożdżówki przepełnione smakiem jagód i kremowego sera. Najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, ale i na drugi dzień nic nie tracą na smaku.

Składniki:

Drożdżówki z jagodami i serem

 

 

  • NADZIENIE:
  • ser mielony – 300 g
  • żółtko – 1 szt.
  • cukier puder – 2 łyżki
  • budyń waniliowy – 2,5 łyżki
  • jagody – 100 g

 

  • PONADTO:
  • mleko – 1/4 szk.
  • cukier - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jagodami i serem
Wszystkie składniki nadzienia, oprócz jagód, dokładnie zmiksuj i odstaw. Z pokruszonych drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrób rozczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Przełóż do miski pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaj pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiaj, a następnie dodaj roztopione i lekko przestudzone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiaj, a następnie podziel ciasto na kawałki i formuj bułeczki. W środku każdej zrób wgłębienie, napełnij masą serową i jagodami. Bułki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Każdą bułeczkę posmaruj mlekiem wymieszanym z cukrem. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C, wstaw blaszkę z bułeczkami i piecz je około 15-20 minut. Upieczone bułeczki wyłóż na kratkę kuchenną do przestudzenia.