Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jagodami i serem
Wszystkie składniki nadzienia, oprócz jagód, dokładnie zmiksuj i odstaw. Z pokruszonych drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrób rozczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Przełóż do miski pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaj pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiaj, a następnie dodaj roztopione i lekko przestudzone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiaj, a następnie podziel ciasto na kawałki i formuj bułeczki. W środku każdej zrób wgłębienie, napełnij masą serową i jagodami. Bułki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Każdą bułeczkę posmaruj mlekiem wymieszanym z cukrem. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C, wstaw blaszkę z bułeczkami i piecz je około 15-20 minut. Upieczone bułeczki wyłóż na kratkę kuchenną do przestudzenia.
zbysiowa
olusssiAA
anemon
Szkoda, że dopiero dzisiaj przeczytałam Twój komentarz, bo chętnie podesłałabym Ci kilka bułeczek jako "środek nasenny".
anemon
Masz rację, wyszły wyjątkowo smaczne.
zbysiowa
Hihi, sama się poczęstowałam :D
anemon
Ach, to świetnie, bo już się martwiłam, że przez moje bułki masz zarwaną noc.
Alex_M
anemon
Dziękuję i oczywiście częstuj się.
zbysiowa
anemon napisał(a):