MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Mleczne drożdżówki z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mleczne drożdżówki z jagodami i truskawkami

Mleczne drożdżówki z owocami

Składniki:

Mleczne drożdżówki z owocami

 

Sposób przygotowania:

Mleczne drożdżówki z owocami
Mleko podgrzewamy i łączymy z drożdżami, 3 łyżkami mąki i łyżeczką pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym pudrem, cukrem waniliowym, przesianą mąką, margaryną i żółtkami. Składniki lekko wyrabiamy, następnie dodajemy pianę z białek - wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowujemy je, lekko podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu układamy truskawki i jagody, następnie posypujemy cukrem - 1/2 łyżeczki na drożdżówkę. Drożdżówki w tym czasie powinny jeszcze trochę urosnąć. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka