BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Ciasto morelowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Letnie owoce doskonale nadają się do ciast. Te ciasto jest lekkie a zarazem wilgotne. Doskonale pasuje do szklanki mleka.

Ciasto morelowe

Składniki:

Ciasto morelowe

Na ciasto jogurtowe

  • po 1/3 szklanki oleju i drobnego cukru
  • jajko
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 360 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 10 moreli
  • ewentualnie aromat owocowy do ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowe

Przygotowanie ciasta

Jajko miksuję z olejem i jogurtem. W drugiej misce mieszam mąkę pszenną z sodą oczyszczoną oraz 1/3 szklanki cukru. Suche składniki dodaję do mokrych i mieszam łyżką aż składniki się połączą.

Do ciasta można dodać kilka kropli ulubionego aromatu do ciasta (polecam cytrusowe).

Ciasto przekładam do małej keksówki. Na górze układam przekrojone morele. Układam je skórką do góry. Piekę 45 minut w 180 st.


Tagi:

ciasto owoce