Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Drożdżówki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wspaniałe bułeczki drożdżowe, słodkie, z kwaskowatym wnętrzem, które wypełniają wspaniałe, świeże jagody prosto z lasu.

Drożdżówki z jagodami

Składniki:

Drożdżówki z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jagodami
Mleko podgrzać, w letnim rozpuscić drożdże i sporządzić zaczyn dodając 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru, odstawic w ciepłe miejsce, a w tym czasie utrzeć żółtka z 2 łyzkami cukru na kogel mogel. Mąkę wsypać do miseczki, dodać zaczyn, kogel mogel, cukier waniliowy i wyrobić ciasto, dolewając roztopione masło. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Oczyszczone jagody wymieszac z 4 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Wyrośniete ciasto podzielić na małe porcje, formować podłużne placki, na środek nakladać jagody, zlepiać formując bułeczki. Układać na blasze, odczekać ok pół godziny, bo bułeczki urosną. Piec w 180st około 25 min.