Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jagodami
Mleko podgrzać, w letnim rozpuscić drożdże i sporządzić zaczyn dodając 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru, odstawic w ciepłe miejsce, a w tym czasie utrzeć żółtka z 2 łyzkami cukru na kogel mogel. Mąkę wsypać do miseczki, dodać zaczyn, kogel mogel, cukier waniliowy i wyrobić ciasto, dolewając roztopione masło. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Oczyszczone jagody wymieszac z 4 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Wyrośniete ciasto podzielić na małe porcje, formować podłużne placki, na środek nakladać jagody, zlepiać formując bułeczki. Układać na blasze, odczekać ok pół godziny, bo bułeczki urosną. Piec w 180st około 25 min.