Sposób przygotowania:
Drożdżówe na maślance, z jagodami
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże ze szczypta soli. Mąkę przesiać, jaja roztrzepać. Do jaj dodać cukier oraz maślankę. Połączyć wszystko razem. Ucierać mikserem dosypując porcjami make - ale tylko 200g. Masło rozpuścić i schłodzić. Połączyć z reszta ciasta. Gładkie ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, na oproszoną obficie mąką stolnice wyłozyc ciasto z lodówki. Ciasto ugnieść z pozostałą ilością mąki, czyli 100g. Ciasto jest wilgotne i nieco klejące. Ciasto rozwałkować na coś na kształt prostokąta, wałkiem oprószonym mąką. Wysmarować serkiem i posypać jagodami, a następnie cukrem pudrem. Powoli zwinąć w ciasny rulon. Przełożyć do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 50 minut, do wyrośnięcia. Wierzch można posmarować mlekiem, aby ładnie się zrumienił. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.