Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i jagodami
Roztopić margarynę i odstawić do ostygnięcia. Drożdże, mleko , 4 łyżki mąki , łyżeczkę cukru - wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie ubić jajka z cukrem i solą. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże , ubite jajka , i zimną margarynę - wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie jagody wsypać do garnka dodać sok z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną - zagotować i odstawić do ostygnięcia. Budyń ugotować i odstawić do ostygnięcia. Ciasto po wyrośnięciu ponownie wyrobić. Rozwałkować i pociąć na prostokąty o wymiarach 10cm * 15cm . Na jednym końcu nałożyć łyżkę jagód i budyniu a na drugim końcu ponacinać końce , zwinąć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut.