mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Drożdżówka z jagodami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekka, puszysta drożdżówka z jagodami i kruszonką

Drożdżówka z jagodami i kruszonką

Składniki:

Drożdżówka z jagodami i kruszonką

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka ciepłego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 aja
  • 1 żółtko jaja
  • 1 białko do posmarowania
  • 100 g masła
  • 42 g drożdży
  • 1 szklanka kruszonki
  • 300 g jagód

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z jagodami i kruszonką
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robię zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze mieszam tak aby cukier się rozpuścił.
Do miski wsypuję 3 szklanki mąki, dodaję szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Mieszam mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodaję rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję je białkiem, nakłuwam widelcem. Układam owoce i posypuję kruszonką (składniki na nią mieszam razem i zagniatam na sypką kruszonkę). Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę około 40-50 minut.