Sposób przygotowania:
Drożdżówka z jagodami i kruszonką
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robię zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze mieszam tak aby cukier się rozpuścił.
Do miski wsypuję 3 szklanki mąki, dodaję szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Mieszam mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodaję rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję je białkiem, nakłuwam widelcem. Układam owoce i posypuję kruszonką (składniki na nią mieszam razem i zagniatam na sypką kruszonkę). Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę około 40-50 minut.
Do miski wsypuję 3 szklanki mąki, dodaję szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Mieszam mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodaję rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję je białkiem, nakłuwam widelcem. Układam owoce i posypuję kruszonką (składniki na nią mieszam razem i zagniatam na sypką kruszonkę). Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę około 40-50 minut.