Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drożdżówki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie drożdżówki smakują jak makowiec. Domownicy je uwielbiają.

Drożdżówki z makiem

Składniki:

Drożdżówki z makiem

 

  • 1 kg mąki
  • 6 dag drożdży
  • 1- 1,5 szklanki mleka
  • 8 dag margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 mała puszka maku

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z makiem
Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę wyrabiamy z drożdżami i masą jajeczną, dodajemy rozpuszczoną margarynę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni ostawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy z niego kawałki, formujemy placuszki, kładziemy na nich po łyżce maku, formujemy drożdżówki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Tagi:

mak