WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Drożdżówki z makiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z masą makową. Nie są idealne bo robiłam je pierwszy raz, ale są smaczne i nie takie trudne do zrobienia.

Drożdżówki z makiem  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżówki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z makiem

ETAP 1:

Masło roztopić. Mleko podgrzać aby było letnie. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Wlać mleko i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypać do miski. Dodać sól, jedno jajko, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić ciasto mikserem z hakami.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt.

Masę makową wymieszać z kaszą manną i rozsmarować na cieście. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o szerokości kilku centymetrów. Na środku każdej bułeczki zrobić przedziałek trzonkiem drewnianej łyżki. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.

Bułki piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty biały lukier i posmarować bułki.

Drożdżówki z makiem
Bułeczki drożdżowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Drożdżówki z makiem
Bułeczki drożdżowe posmarowane jajkiem ułożone na blaszce
Drożdżówki z makiem
Rolada drożdżowa pokrojona na kawałki na stolnicy
Drożdżówki z makiem
Ciasto drożdżowe posmarowane masą makową.
Drożdżówki z makiem
Wyrośnięte ciasto drożdżowe
Drożdżówki z makiem
Wyrośnięty zaczyn