Sposób przygotowania:
Drożdżówki z makiemETAP 1:
Masło roztopić. Mleko podgrzać aby było letnie. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Wlać mleko i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypać do miski. Dodać sól, jedno jajko, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić ciasto mikserem z hakami.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Masę makową wymieszać z kaszą manną i rozsmarować na cieście. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o szerokości kilku centymetrów. Na środku każdej bułeczki zrobić przedziałek trzonkiem drewnianej łyżki. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Bułki piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty biały lukier i posmarować bułki.
mocsłodkości
WanilioweImprowizacj
mocsłodkości napisał(a):
lukrowanepierniczki