Sposób przygotowania:
Mini strucle z białym makiemETAP 1:
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru, dolać połowę letniego mleka, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
ETAP 2:
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty zaczyn, przestudzone masło, roztrzepane jajka, cukier i sól.
Wymieszać łyżką dolewając stopniowo resztę mleka i wodę.
ETAP 3:
Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
ETAP 4:
Po tym czasie ciasto przebić, krótko wyrobić, podzielić na 12 równych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować 1/12 masy makowej i zwinąć tak jak dużą struclę.
ETAP 5:
Ułożyć sklejeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
ETAP 6:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
ETAP 7:
Migdały uprażyć na suchej patelni. Cukier puder utrzeć z wodą na gładki lukier.
Ciepłe bułeczki polać lukrem i od razu posypać migdałami.
zbysiowa
edytaha
Ja też Madziu, ale musiałabym upiec następne, bo po tych już nawet zapach nie został :)