SUPERPRZEPIS

Mini strucle z białym makiem

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Mini strucle z białym makiem

Jeśli zostawimy łyżeczkę wyrośniętego zaczynu i dodamy go do masy makowej, wtedy ciasto nie będzie od niej odstawać. Ja oczywiście o tym zapomniałam, ale zupełnie nie miało to wpływu na smak drożdżówek :)

Składniki:

Mini strucle z białym makiem

CIASTO na 12 sztuk:

NA WIERZCH:

  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

MASA MAKOWA:

  • 45 dag masy makowej z białego maku przygotowanej według przepisu:
  • https://gotujmy.pl/rogale-marcinskie,przepisy-swiateczne-przepis,226269.html

Sposób przygotowania:

Mini strucle z białym makiem

ETAP 1:

Mini strucle z białym makiem
Odmierzone składniki czekają na wykorzystanie.

Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru, dolać połowę letniego mleka, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

ETAP 2:

Mini strucle z białym makiem
Dolewać po trochu ciepłe mleko i wodę, i mieszać łyżką.

Do przesianej mąki dodać wyrośnięty zaczyn, przestudzone masło, roztrzepane jajka, cukier i sól.
Wymieszać łyżką dolewając stopniowo resztę mleka i wodę.

ETAP 3:

Mini strucle z białym makiem
Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski.

Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

ETAP 4:

Mini strucle z białym makiem
Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować masą makową i zwinąć.

Po tym czasie ciasto przebić, krótko wyrobić, podzielić na 12 równych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować 1/12 masy makowej i zwinąć tak jak dużą struclę.

ETAP 5:

Mini strucle z białym makiem
Zwinięte bułeczki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką.

Ułożyć sklejeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

ETAP 6:

Mini strucle z białym makiem
Bułeczki upiec do zrumienienia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

ETAP 7:

Mini strucle z białym makiem
Mini strucle polać lukrem i posypać uprażonymi migdałami.

Migdały uprażyć na suchej patelni. Cukier puder utrzeć z wodą na gładki lukier.
Ciepłe bułeczki polać lukrem i od razu posypać migdałami.