SUPERPRZEPIS

Maślane bułeczki z kremem kakaowym

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Maślane bułeczki z kremem kakaowym

Jeśli lubimy zacząć dzień od czegoś słodkiego, to takie mocno maślane i lekko słodkie bułeczki z kremem kakaowym będą idealnym pomysłem. Ciasto przygotowujemy wieczorem, wyrasta ono w lodówce, a rano pieczemy bułki i cieszymy się pysznym śniadaniem.

Składniki:

Maślane bułeczki z kremem kakaowym

 

 

  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana – 1 łyżka
  • krem kakaowy – 1 słoiczek

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki z kremem kakaowym

ETAP 1:

Maślane bułeczki z kremem kakaowym
Dokładnie wyrobione ciasto wstawić na noc do lodówki.

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, a jak się rozpuszczą dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Gotowy rozczyn oraz pozostałe składniki oprócz masła przełożyć do misy miksera i wyrabiać. Następnie dodać miękkie masło i w dalszym ciągu wyrabiać około 10 minut. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.

ETAP 2:

Maślane bułeczki z kremem kakaowym
Ciasto podzielić na osiem jednakowych części.

Następnego dnia ciasto podzielić na 8 części.

ETAP 3:

Maślane bułeczki z kremem kakaowym
Każdą bułkę nadziać łyżeczką kremu czekoladowego.

Z każdej uformować niewielki placuszek, na jego środku nałożyć łyżeczkę kremu.

ETAP 4:

Maślane bułeczki z kremem kakaowym
Uformowane bułki układać w odstępach na blaszce.

Starannie zlepić i uformować bułki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 5:

Maślane bułeczki z kremem kakaowym

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 20 minut. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej.