Sposób przygotowania:
Maślane bułeczki z kremem kakaowymETAP 1:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, a jak się rozpuszczą dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn oraz pozostałe składniki oprócz masła przełożyć do misy miksera i wyrabiać. Następnie dodać miękkie masło i w dalszym ciągu wyrabiać około 10 minut. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.
ETAP 2:
Następnego dnia ciasto podzielić na 8 części.
ETAP 3:
Z każdej uformować niewielki placuszek, na jego środku nałożyć łyżeczkę kremu.
ETAP 4:
Starannie zlepić i uformować bułki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
ETAP 5:
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 20 minut. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej.
niezły kąsek
Magdalena88
anemon
Jeśli lubisz nutellę, to mogłabyś jej użyć, ale bułeczki będą dużo słodsze i bardziej kaloryczne. Ja użyłam kremu z kakao o nazwie DARK COCOA CREAM marki Exquisit z Kauflandu. Polecam, bo jest naprawdę bardzo smaczny i nadaje się nie tylko do nadziewania bułek, ale również do smarowania pieczywa. W tych bułkach świetnie się sprawdził.
anemon
Dziękuję i oczywiście polecam.