Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne ciasto drożdżowe, pachnące wanilią i migdałami. Z bakaliową niespodzianką oraz truskawkowym wierzchem.

Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa

 

  • 250 g mąki orkiszowej, jasnej
  • 25 g drożdży
  • 75 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • niecałe pół szklanki cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżeczki zmielonych migdałów
  • garstka kandyzowanych owoców papai
  • garstka rodzynek
  • garstka suszonej żurawiny
  • 50 g masła
  • szklanka truskawek z kompotu
  • około łyżki dżemu z czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa
W dużym kubku wymieszaj drożdże z mlekiem, 2 łyżkami mąki orkiszowej oraz łyżeczką cukru wanilinowego. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (tak długo, aż podwoi swoją objętość). W niewielki rondelku rozpuść masło z resztą cukru wanilinowego. Dodaj kilka kropel aromatu waniliowego i aromatu migdałowego. Zdejmij z ognia do przestygnięcia. Do dużej miski wsyp resztę mąki, żółtko i jajko. Migdały zmiel i również wsyp do miski. Kiedy rozczyn drożdżowy wyrośnie także go dodaj. Wyrób ciasto. Dodaj przestudzone masło, kandyzowaną papaję, rodzynki oraz żurawinę. Ponownie wyrób ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 min. Po tym czasie jeszcze raz wyrób masę. Napełni nią małą keksówkę, przykryj ściereczką i znów odstaw do wyrośnięcia na niecałą godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Przed wsadzeniem wyrośniętego ciasta posmaruj je po wierzchu dżemem oraz lekko powtykaj w nie truskawki. Piecz około 50-55 minut. Smacznego! Ps. To moja pierwsza przygoda z ciastem drożdżowym i nie ukrywam, że inspiracją był dla mnie podstawowy przepis zamieszczony na gotujmy.pl. :)
Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa
W dużym kubku przygotowujemy drożdżowy rozczyn: kubek musi być większy po to aby nasza "mała masa" mogła w nim jeszcze urosnąć.
Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa
Migdały mielimy tak aby były miałkie i mieszamy je z mąką.
Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier wanilinowey i aromaty. Mieszamy.
Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa
Ostatecznie wyrośnięte ciasto smarujemy dżemem i wtykamy w nie truskawki.