Sposób przygotowania:
Słodka drożdżówka, waniliowo-migdałowa
W dużym kubku wymieszaj drożdże z mlekiem, 2 łyżkami mąki orkiszowej oraz łyżeczką cukru wanilinowego. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (tak długo, aż podwoi swoją objętość). W niewielki rondelku rozpuść masło z resztą cukru wanilinowego. Dodaj kilka kropel aromatu waniliowego i aromatu migdałowego. Zdejmij z ognia do przestygnięcia. Do dużej miski wsyp resztę mąki, żółtko i jajko. Migdały zmiel i również wsyp do miski. Kiedy rozczyn drożdżowy wyrośnie także go dodaj. Wyrób ciasto. Dodaj przestudzone masło, kandyzowaną papaję, rodzynki oraz żurawinę. Ponownie wyrób ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 min. Po tym czasie jeszcze raz wyrób masę. Napełni nią małą keksówkę, przykryj ściereczką i znów odstaw do wyrośnięcia na niecałą godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Przed wsadzeniem wyrośniętego ciasta posmaruj je po wierzchu dżemem oraz lekko powtykaj w nie truskawki. Piecz około 50-55 minut. Smacznego! Ps. To moja pierwsza przygoda z ciastem drożdżowym i nie ukrywam, że inspiracją był dla mnie podstawowy przepis zamieszczony na gotujmy.pl. :)