Sposób przygotowania:
Drożdżówki z dżemem jagodowym
Przygotować kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki w miseczce. Wstawić do lodówki. Sporządzić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i ćwierć szklanki ciepłego mleka (pobrane z podanych składników) Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Masło rozpuścić. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, pozostały cukier i ciepłe mleko. Jajko roztrzepać z żółtkami, odlewając 2 łyżki do posmarowania. Również wlać do zaczynu. Zagnieść ciasto i dodać przestudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie całkowicie płyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok 1 godz.) Po tym czasie krótko zagnieść jeszcze raz ciasto. Zrolować i pociąć na równe części. Każdą kulkę ciasta spłaszczać w środku literatką. Nakładać rozmieszany dżem jagodowy. Do odlanych jajek dodać łyżkę mleka i posmarować pędzelkiem drożdżówki. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na ok 15min. Smacznego!