Sposób przygotowania:
Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką
Drożdże rozmieszać do płynnej konsystencji z cukrem. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko i drożdże i wyrobić ciasto. Potem wlać masło i ponownie wyrobić ciasto aby było gładkie. Ciasto rozwałkować na duży, cienki i w miarę prostokątny placek. Lekko oprószyć go mąką. Oba dżemy wymieszać i rozsmarować na placku a potem posypać borówki. Zwinąć roladę i ciąć ją na kawałki, które należy układać pionowo w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ( ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm ale stanowczo proponuję większą, bo zrobiłam błąd i dałam za małą. W konsekwencji dużo ciasta uciekło mi z blachy ). Składniki na kruszonkę zagnieść i rozłożyć kruszonkę na roladach. Odstawić blachę aby ciasto lekko podrosło a potem wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 180 stopni a czas na 60 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić i wyjąć z formy.
misia5
edytaha
Ciasto wyrośnięte jak się patrzy. Tylko sięgnąć po kawałek i wcinać z apetytem :)
Szkoda tylko, że miałaś robotę z czyszczeniem piekarnika, ja osobiście nie cierpię tego robić...
zewa
Moniczko jasne, częstuj się :)
zewa
Edytko ciasto wyrosło ale jak zaczęło bokami uciekać to w środku dołek się zrobił, hi, hi. A co do piekarnika to chyba w życiu tak się nad nim nie naklęłam :)