SUPERPRZEPIS

Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką

  • 4
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Długo zastanawiałam się czy dodać przepis bo jest to moja wersja z cyklu klapa ale pyszna klapa. A dlaczego ? Bo ciasto umieściłam w za małej formie, 1/3 ciasta uciekła mi z blachy i cały piekarnik oraz forma do porządnego czyszczenia. A ciacho pycha

Składniki:

Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką
Drożdże rozmieszać do płynnej konsystencji z cukrem. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko i drożdże i wyrobić ciasto. Potem wlać masło i ponownie wyrobić ciasto aby było gładkie. Ciasto rozwałkować na duży, cienki i w miarę prostokątny placek. Lekko oprószyć go mąką. Oba dżemy wymieszać i rozsmarować na placku a potem posypać borówki. Zwinąć roladę i ciąć ją na kawałki, które należy układać pionowo w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ( ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm ale stanowczo proponuję większą, bo zrobiłam błąd i dałam za małą. W konsekwencji dużo ciasta uciekło mi z blachy ). Składniki na kruszonkę zagnieść i rozłożyć kruszonkę na roladach. Odstawić blachę aby ciasto lekko podrosło a potem wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 180 stopni a czas na 60 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić i wyjąć z formy.
Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką
Etap 1przygotwać ciasto i rozwałkować na placek
Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką
Etap 2na placek rozsmarować dżem i rozsypac borówki a potem zawinąć roladę
Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką
Etap 3kawałki rolady klaść w formei i posypac kruszonką
Drożdżówka z borówkami, dżemem i kruszonką
Etap 4drozdżówka już po odcieciu wystającyhc kawałków ciasta