katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Drożdżówki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułki z nadzieniem z powideł.

Drożdżówki z powidłami

Składniki:

Drożdżówki z powidłami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z powidłami
W 3/4 szklanki mleka musimy rozmieszać drożdże z łyżką cukru i kopiastą łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy roztrzepane z cukrem jajka, dodajemy cukier waniliowy. Miękkie masło, oraz zaczyn drożdżowy i szczyptę soli. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, gdy powiększy swą objętość wykładamy na stolnicę i rozpłaszczamy dłońmi. Wykrawamy szklanką ciasto, nakładamy powidła i formujemy bułeczki. Odstawiamy na 10-15 minut, przykrywamy ściereczką. Smarujemy mlekiem, albo roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku do zrumienienia ok. 30 minut.

Tagi:

jajko jajka