misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne mega puszyste drożdżówki z serem to doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Drożdżówki z serem Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Drożdżówki z serem

 

 

 

  • Masa serowa:
  • 750 g sera białego mielonego
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g cukru z ziarenkami wanilii
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem
Mleko oraz masło podgrzewamy na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści, po czym odstawiamy do przestudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Następnie wlewamy wymieszane ze sobą składniki na zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajko i żółtka. Jak zaczyn ruszy małym strumieniem wlewamy przestudzone mleko z dodatkiem masła. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrasta zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Do miski dajemy składniki na masę serową i bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przykładamy na blat, lekko zarabiamy i dzielimy na w miarę równe części. Z każdej porcji ciasta formujemy zgrabne kulki, które w sporych odstępach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą np. denka od szklanki w każdej kulce robimy zagłębienie, w które nakładamy porcję przygotowanej wcześniej masy serowej. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st. przez około 25 minut.
Drożdżówki z serem
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy pozostałe składniki.
Drożdżówki z serem
Gdy zaczyn ruszy wlewamy przestudzone mleko z masłem
Drożdżówki z serem
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Drożdżówki z serem
Składniki za masę serową dajemy do miski
Drożdżówki z serem
Zawartość masy serowej dokładnie mieszamy
Drożdżówki z serem
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki z serem
Ciasto przekładamy na blat i lekko zarabiamy
Drożdżówki z serem
Ciasto dzielimy na w miarę równe części
Drożdżówki z serem
Z każdej porcji formujemy kulki
Drożdżówki z serem
Za pomocą np. denka od szklanki robimy wgłębienia w kulkach
Drożdżówki z serem
Nakładamy porcję masy serowej
Drożdżówki z serem
Ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem z dodatkiem mleka
Drożdżówki z serem
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 25 minut.
Drożdżówki z serem
Pyszne domowe drożdżówki z serem