Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem
Mleko oraz masło podgrzewamy na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści, po czym odstawiamy do przestudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Następnie wlewamy wymieszane ze sobą składniki na zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajko i żółtka. Jak zaczyn ruszy małym strumieniem wlewamy przestudzone mleko z dodatkiem masła. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrasta zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Do miski dajemy składniki na masę serową i bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przykładamy na blat, lekko zarabiamy i dzielimy na w miarę równe części. Z każdej porcji ciasta formujemy zgrabne kulki, które w sporych odstępach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą np. denka od szklanki w każdej kulce robimy zagłębienie, w które nakładamy porcję przygotowanej wcześniej masy serowej. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st. przez około 25 minut.
Gdy ciasto wyrasta zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Do miski dajemy składniki na masę serową i bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przykładamy na blat, lekko zarabiamy i dzielimy na w miarę równe części. Z każdej porcji ciasta formujemy zgrabne kulki, które w sporych odstępach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą np. denka od szklanki w każdej kulce robimy zagłębienie, w które nakładamy porcję przygotowanej wcześniej masy serowej. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st. przez około 25 minut.