Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy wymieszane w ciepłe miejsce aby wyrosło. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, jajkiem, olejem i wyrośniętymi dorżdżami i zagniatamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wystarczy na 20 minut, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser biały rozgniatamy, dodajemy do niego cukier i jajko i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki, które rozpłaszczamy i na środek każdego placka nakładamy farsz serowy. Zamykamy farsz w środeczku tworząc bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do190 stopni 20 minut.