KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Drożdżówki z serem 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Popularne okrągłe drożdżówki z serem w środku. Idealne na śniadanko. Polecam!

Drożdżówki z serem 4

Składniki:

Drożdżówki z serem 4

 

 

  • paczka półtłustego twarogu (ok 250g)
  • 25g masła
  • 50g cukru
  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem 4
W rondelku roztapiamy masło, studzimy. Letnie masło mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 2 łyżkami cukru, 5 łyżkami mąki.Mieszankę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok pół godzinki) Pozostałą mąkę przesiewamy z cukrem waniliowym i wbijamy jaja.Mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny,Na nadzienie serowe: twaróg mielimy. Masło ucieramy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy cukier, nadal miksujemy i na koniec twaróg. Miksujemy aż do uzyskania zbitej masy.Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka np pękatym kubkiem. w środku robimy dziurkę na nadzienie. Odstawiamy bułeczki bez nadzienia na ok. 10 minut. W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy nadziane już bułeczki przez około 25 minut, aż ładnie się zarumienią . Smacznego!