Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i żurawiną
Zaczynam od zrobienia zaczynu, wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Drożdże rozpuszczam w części mleka, dodaję cukier, i parę łyżek mąki, mieszam aż powstanie „papka” , odstawiam zaczyn na jakieś 10-15 minut aby wyrósł. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia.
Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn, w kubeczku mieszam jajka z resztą mleka i wlewam do mąki, dodaję szczyptę soli, i wyrabiam, można wyręczyć się robotem, jak składniki się połączą wlewam 3 łyżki oleju i rozpuszczone , zimne masło. Wyrabiam dokładnie. Następnie ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 60 minut.
W tym czasie robię nadzienie serowe. Ser rozkruszam w misce za pomocą tłuczka, dodaję 2 łyżki śmietany, 2 jajka, wsypuję cukier, budyń , cukier waniliowy i żurawinę. Mieszam całość.
Gotowe ciasto wałkuję tworząc kształt prostokąta, na całość wykładam ser żurawiną. Składam ciasto na dwa razy, następnie dzielę na paski, każdy pasek skręcam dwa razy, i układam na blaszce do pieczenia. Piekę 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
W między czasie robię lukier, cukier ucieram z 4 łyżkami soku cytrynowego. Smaruję nim gorące drożdżówki.
Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn, w kubeczku mieszam jajka z resztą mleka i wlewam do mąki, dodaję szczyptę soli, i wyrabiam, można wyręczyć się robotem, jak składniki się połączą wlewam 3 łyżki oleju i rozpuszczone , zimne masło. Wyrabiam dokładnie. Następnie ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 60 minut.
W tym czasie robię nadzienie serowe. Ser rozkruszam w misce za pomocą tłuczka, dodaję 2 łyżki śmietany, 2 jajka, wsypuję cukier, budyń , cukier waniliowy i żurawinę. Mieszam całość.
Gotowe ciasto wałkuję tworząc kształt prostokąta, na całość wykładam ser żurawiną. Składam ciasto na dwa razy, następnie dzielę na paski, każdy pasek skręcam dwa razy, i układam na blaszce do pieczenia. Piekę 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
W między czasie robię lukier, cukier ucieram z 4 łyżkami soku cytrynowego. Smaruję nim gorące drożdżówki.
kołczu
zbysiowa
Dziękuję i takie były, muszę zrobić powtórkę;))
cris
zbysiowa
Domowe najlepsze Krysiu:)
kasiunia.1981
zbysiowa
:)
mysza75
zbysiowa
Dziękuje Madziu:)
jaNina
zbysiowa
Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, wystarczy dla wszystkich:)
edytaha
Podwójna porcja to może być za mało Madziu, proponuję co najmniej potrójną :)
zbysiowa
Jak tak mówisz Eytko to wierzę:))
alaaa
zbysiowa
Dziękuję :)) Już się upominają żebym znowu zrobiła, ale chyba z makiem tym razem:)
Ela Dz
zbysiowa
Właśnie z makiem zrobię niebawem:) Witaj Elusiu:)