Sposób przygotowania:
Drożdżówki serowo-truskawkowe
CIASTO: Do 1/3 szklanki mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu dodajemy do niego sól, jajka ubite z pozostałym cukrem, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto powinno odchodzić od ręki.Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku każdego za pomocą spodu od szklanki robimy wgłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.Jako nadzienia użyłam sera oraz truskawek. SER: Ser najprościej przygotować w malakserze. W tym celu ser, cukier waniliowy oraz żółtka przekładamy do malaksera. Miksujemy. Następnie słodzimy do smaku. Ponownie miksujemy całość. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Na każdą drożdżówkę wykładamy po 2-3 łyżki sera i po 1-2 truskawce. Całość posypujemy kruszonką.KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
monikaT83
jaga85
:)