jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: 30 przepisów na ciasta z truskawkami

Drożdżówki serowo-truskawkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Drożdżówki pyszne jak chyba każdy drożdżowy wypiek! Polecam na zbliżający się sezon truskawkowy!!! Truskawki można też zastąpić innymi owocami

Drożdżówki serowo-truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki serowo-truskawkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki serowo-truskawkowe
CIASTO: Do 1/3 szklanki mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu dodajemy do niego sól, jajka ubite z pozostałym cukrem, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto powinno odchodzić od ręki.Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku każdego za pomocą spodu od szklanki robimy wgłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.Jako nadzienia użyłam sera oraz truskawek. SER: Ser najprościej przygotować w malakserze. W tym celu ser, cukier waniliowy oraz żółtka przekładamy do malaksera. Miksujemy. Następnie słodzimy do smaku. Ponownie miksujemy całość. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Na każdą drożdżówkę wykładamy po 2-3 łyżki sera i po 1-2 truskawce. Całość posypujemy kruszonką.KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Drożdżówki serowo-truskawkowe
DO wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki.
Drożdżówki serowo-truskawkowe
Ser przekładamy di malaksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
Drożdżówki serowo-truskawkowe
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę
Drożdżówki serowo-truskawkowe
Na wycięte drożdżówki wykładamy ser, truskawki i kruszonkę.