Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Lody ciasteczkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady w lodowych wafelkach. Polane lukrem i ozdobione cukrową posypką do złudzenia przypominają lody z najlepszej cukierni.

Lody ciasteczkowe

Składniki:

Lody ciasteczkowe

na ciasto:

  • 2 jajka temp. pokojowa
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18% temp. pokojowa
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

  • dodatkowo:
  • 20 szt. wafelków na lody

do dekoracji:

  • gotowy lukier
  • świeże maliny i listki mięty
  • cukrowe serduszka i kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Lody ciasteczkowe

Przygotowanie ciasta:

Lody ciasteczkowe
Posiekaną gorzką czekoladę wymieszać z przygotowanym ciastem

W metalowej formie na muffinki ułożyć wafelki.

W naczyniu zmiksować na gładką masę jajka,cukry,śmietanę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy. Gorzką czekoladę drobno posiekać. Zamieszać z ciastem.

Napełnianie wafelków ciastem:

Lody ciasteczkowe
Gotowe ciasto nakładamy do wafelków do 1/2 ich wysokości

Gotowe ciasto nakładamy za pomocą łyżki do wafelków do 1/2 ich wysokości.

Pieczenie ciasteczek:

Lody ciasteczkowe
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy ciasteczka

Tak przygotowane wafelki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 25 min.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki na muffinki. Studzimy. Następnie dekorujemy przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem.

Ozdobiony świeżymi malinami i listkami mięty oraz cukrowymi ozdobami.