Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami
Zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego a więc: drożdże +1 łyżka cukru +1 łyżka mleka rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( na ok. 1 pół godziny) .Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie dodajemy przesianą mąkę,rozpuszczone wystudzone masło, ja dodaję jeszcze zapach rumowy i wyrośnięte drożdże. Na końcu wlewamy ciepłe mleko .Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość) na ok 20-25 min. Następnie formujemy małe placuszki ( naprawdę małe ponieważ bardzo wyrastają w piecu i układamy na nich pokrojone na pół truskawki. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni m pieca. Ponieważ ciasto drożdżowe lubi ciepło najlepiej wyjąc wszystkie składniki żeby miały jednakową temperaturę. SMACZNEGO