Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami i malinowym bud
Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 8 części. Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nadzienie: Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na kosteczki. Posypujemy odrobiną cukru. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Studzimy. Kruszonka: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. Całośc : Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu. Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe. Tworzymy " pakunek "( tak jak w przepisie na chaczapuri ) Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy obficie kruszonką. Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.
julcia12437