Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Drożdżówki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Puszyste drożdżóweczki dla każdego

Drożdżówki z truskawkami

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami

 

  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyzki oleju
  • 3 łyzki cukru
  • Cukeir waniliowy
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 0,5 kg mrożonych truskawek

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami
W misce do ciasta drożdżowego zasypać drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Wbić jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Ciasto wymieszać łopatką. Lekko posypać mąką i zamknąć miskę. Paroma kulistymi ruchami miski wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody lub na grzejnik. Gdy pokrywa się otworzy ponownie zamknąć. Po 2 otwarciu ciasto jest gotowe. Z ciasta formować kulki i lekko je rozgnieść. W środek ułożyć truskawki. Piec w 180 stopniach.

Tagi:

jajko jajka mak