Sposób przygotowania:
Odrywane bułeczki z truskawkami
Nadzienie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy, aż truskawki puszczą sok, mieszamy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, mieszamy. Zagotowujemy i studzimy.
Kruszonka:
Łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobno kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Bułeczki:
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy je. Następnie do rozczynu dodajemy jajko, resztę cukru pudru, rozpuszczone masło i mąkę. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy je na 7 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy łyżeczką kisielu truskawkowego. Zlepiamy końce bułeczki i układamy ją w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam o średnicy 20 cm). Robimy tak z pozostałym ciastem. Bułeczki posypujemy zimną kruszonką i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby podrosły. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy, aż truskawki puszczą sok, mieszamy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, mieszamy. Zagotowujemy i studzimy.
Kruszonka:
Łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobno kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Bułeczki:
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy je. Następnie do rozczynu dodajemy jajko, resztę cukru pudru, rozpuszczone masło i mąkę. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy je na 7 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy łyżeczką kisielu truskawkowego. Zlepiamy końce bułeczki i układamy ją w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam o średnicy 20 cm). Robimy tak z pozostałym ciastem. Bułeczki posypujemy zimną kruszonką i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby podrosły. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.