Sposób przygotowania:
Drożdżówki ze śliwkami i rabarbaremKruszonka
Do mąki dodać masło, cukier, żółtko, kardamon i rozcierać palcami do momentu aż powstaną okruchy ciasta. Przygotowaną kruszonkę przykryć i odłożyć do lodówki.
Rabarbar obrać pokroić na 1-15 cm kawałki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i skórką z pomarańczy, wsypać pokrojony rabarbar i gotować 2-3 minuty, osączyć, ostudzić.
ETAP 2:
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka, posypać łyżką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z jajkiem i resztą cukru zmiksować na puszystą masę.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać rozczyn, jajka i mieszając wlewać stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać około 15 minut, pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 40-50 minut.
ETAP 3:
Wyrośnie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkować. Za pomocą szklanki o większej średnicy niż standardowa wyciąć krążki. Ułożyć na blasze (wyłożonej papierem) i denkiem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie, posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Włożyć porcję śliwek i rabarbaru, posypać posiekanymi orzechami.
ETAP 4:
Po wierzchu posypać kruszonką, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
lukrowanepierniczki