Sposób przygotowania:
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonkąPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ruszyły. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, utarte jajka, stopione i przestudzone masło, zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotowanie do pieczenia:
Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście skórką do ciasta.
Przgotowanie kruszonki:
Podane składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.
Pieczenie:
Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.