Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trwa sezon na śliwki, warto więc upiec z nimi ciasto. Ja dzisiaj upiekłam drożdżówkę z kruszonką. Po za czasem oczekiwania ciasto nie jest pracochłonne. Drożdżówka wyszła taka w sam raz, lekko słodka z nutką kwaskowatych śliwek. Polecam.

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Ciasto:

Kruszonka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Przygotowanie ciasta:

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ruszyły. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, utarte jajka, stopione i przestudzone masło, zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Przygotowanie do pieczenia:

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Przygotowujemy śliwki i układamy na cieście.

Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście skórką do ciasta.

Przgotowanie kruszonki:

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Przygotowaną kruszonkę wykładamy na śliwki.

Podane składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.

Pieczenie:

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Nastepnie ciasto pieczemy około 50 minut.

Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.