EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi.

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 800 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • olej do wysmarowania blaszki
  • 1 jajko rozkłócone do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

ETAP 1:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
śliwki umyć, pozbawić pestek i wydrylować

Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję na połówki. Następnie mieszam z mąką ziemniaczaną, cynamonem i brązowym cukrem.

Kruszonka:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
składniki rozcierać w palcach do momentu aż powstaną okruchy

Masło, mąkę i cukier przekładam do miski mieszam, rozcieram palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

Ciasto:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
drożdże rozkruszyć dodać mąkę, cukier i tyle mleka aby zaczyn był dość gęsty, całość dokładie wymieszać

Drożdże kruszę, dodaję łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i małą ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty.

Następnie mieszam , odstawiam w ciepłe miejsce aż do lekkiego wyrośnięcia. Mikserem ucieram jajka z pozostałym cukrem na puszystą masę i dodaję zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, masło rozpuszczone, mąkę i szczyptę soli.

Masę wyrabiam na jednolite gładkie i lśniące ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

ETAP 4:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
ciasto podzielić i każdą z porcji rozwałakować

Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję na grubość 2,5 cm i wycinam koła ciasta, przekładam na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia.

W każdej bułeczce robię zagłębienie, wypełniam śliwkami i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia, smaruję brzegi rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około 15 - 20 minut.

ETAP 5:

Gotowe bułeczki posypuję cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi około 18 bułeczek.