Sposób przygotowania:
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonkąETAP 1:
Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję na połówki. Następnie mieszam z mąką ziemniaczaną, cynamonem i brązowym cukrem.
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier przekładam do miski mieszam, rozcieram palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
Ciasto:
Drożdże kruszę, dodaję łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i małą ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty.
Następnie mieszam , odstawiam w ciepłe miejsce aż do lekkiego wyrośnięcia. Mikserem ucieram jajka z pozostałym cukrem na puszystą masę i dodaję zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, masło rozpuszczone, mąkę i szczyptę soli.
Masę wyrabiam na jednolite gładkie i lśniące ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję na grubość 2,5 cm i wycinam koła ciasta, przekładam na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia.
W każdej bułeczce robię zagłębienie, wypełniam śliwkami i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia, smaruję brzegi rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około 15 - 20 minut.
ETAP 5:
Gotowe bułeczki posypuję cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi około 18 bułeczek.