jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe pieguski ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Aby zwykłe drożdżówki z serem nabrały nowej odsłony dodałam do nich suchego maku. Eksperyment był udany, więc polecam! Całość dopełnia smak orzeźwiającej śliwki i słodkiej kruszonki-PYCHA:).

Drożdżowe pieguski ze śliwką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe pieguski ze śliwką

CIASTO:

NADZIENIE:

  • Ok. 600 g sera białego,
  • 2 jajka,
  • Cukier waniliowy,
  • Cukier do smaku (2-3 łyżki),
  • 1 budyń waniliowy,
  • Około 2- 3 łyżki suchego maku

DODATKOWO:

KRUSZONKA:

  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • Około 6 dag margaryny lub masła.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pieguski ze śliwką

ETAP 1

Drożdżowe pieguski ze śliwką
Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia

Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy margarynę.
Wyrobione ciasto (które odchodzi od ręki i garnka) odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

ETAP 2

Drożdżowe pieguski ze śliwką
Uformowane drożdżówki wypełniamy makowym serem

Wyrośnięte wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła i przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy wgłębienie. Brzegi oraz środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.

ETAP 3

Drożdżowe pieguski ze śliwką
Na ser wykładamy śliwki i kruszonkę

Całość wykańczamy posypując kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 min w 180˚C.

Nadzienie stanowi ser z suchym makiem oraz połówki śliwek

ETAP 4

Drożdżowe pieguski ze śliwką
Pod koniec dodajemy sypki mak

SER: Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajka, cukier, cukier waniliowy.
Całość miksujemy. Na koniec dodajemy budyń i suchy mak.
Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek.
OWOCE: Owoce myjemy i osuszamy. Przepoławiamy i wyjmujemy pestki.
Po połówce śliwki wykładamy na ser.

ETAP 5

Drożdżowe pieguski ze śliwką
Składniki kruszonki rozkruszamy w dłoniach

KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.
Kruszonką posypujemy przygotowane drożdżówki. Pieczemy.