Sposób przygotowania:
Drożdżowe pieguski ze śliwkąETAP 1

Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy margarynę.
Wyrobione ciasto (które odchodzi od ręki i garnka) odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
ETAP 2

Wyrośnięte wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła i przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy wgłębienie. Brzegi oraz środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
ETAP 3

Całość wykańczamy posypując kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 min w 180˚C.
Nadzienie stanowi ser z suchym makiem oraz połówki śliwek
ETAP 4

SER: Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajka, cukier, cukier waniliowy.
Całość miksujemy. Na koniec dodajemy budyń i suchy mak.
Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek.
OWOCE: Owoce myjemy i osuszamy. Przepoławiamy i wyjmujemy pestki.
Po połówce śliwki wykładamy na ser.
ETAP 5

KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.
Kruszonką posypujemy przygotowane drożdżówki. Pieczemy.