Sposób przygotowania:
Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami
Dynię najlepiej upiec lub ugotować dzień wcześniej i rozdrobnić, by uzyskać dwie szklanki puree. Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy kolejno dynię, wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, masło i szczyptę soli. Bardzo dokładnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia no ok godzinę. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy i nadziewamy jabłkami, które można w razie potrzeby dosłodzić. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Po ok 10 minutach, gdy podrosną, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, do zrumienienia.