Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżowe bułeczki z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżowe bułeczki nadziewane jabłkami.

Drożdżowe bułeczki z jabłkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z jabłkami.

 

  • ciasto:0,5 kg mąki
  • 7 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • nadzienie: 300 g smażonych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kisielu
  • kieliszek mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z jabłkami.
W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną rosnąć. Mąkę, proszek i sol mieszamy razem. W środku robimy dołek gdzie wlewamy pracujący zaczyn. Do tego samego dołka dodajemy olej i jajko..wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i rozklepujemy na 3 cm placek. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka i odstawiamy aby znów wyrosły. Jabłka doprawiamy cynamonem, dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. W wyrośniętym cieście za pomocą kieliszka robimy dołki w każdy dołek nakładamy porcję jabłek. Brzegi smarujemy mlekiem. Pieczemy 20 min w 170 stopniach. Jeśli są za mało słodkie można posypać pudrem.
Drożdżowe bułeczki z jabłkami.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe bułeczki z jabłkami.
Krążki wykładamy na blachę wyłożoną papierem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe bułeczki z jabłkami.
Jabłka doprawiamy cynamonem, dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy.
Drożdżowe bułeczki z jabłkami.
W każdym ciastku robimy dołek do którego nakładamy porcję jabłek.