SUPERPRZEPIS

Bułeczki z jabłkami 2

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Bułeczki z jabłkami 2 Więcej zdjęć (2)

Bułeczki z nadzieniem jabłkowym i rodzynkami

Składniki:

Bułeczki z jabłkami 2

 

 

  • Mus jabłkowy:
  • Ok 10 jabłek
  • garść rodzynek
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • sok z 1 całej cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczek cukru

 

  • Kruszonka:
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki

 

  • Oraz:
  • jajko
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jabłkami 2
Roztopić margarynę i odstawić do ostygnięcia. Drożdże, mleko , 4 łyżki mąki , łyżeczkę cukru - wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie ubić jajka z cukrem i solą. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże , ubite jajka , i zimną margarynę - wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie jabłka umyć, obrać i pokroić na mała kostkę, przełożyć do garnka nastawić na ogień dodać 2-3 łyżki wody i sok z cytryny - dusić pod przykryciem. Następnie gdy jabłka zmiękną dodać cynamon , cukier , sparzone rodzynki - wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na na grubość ok 1cm. pokroić na kwadraty na każdy nakładać mus jabłkowy boki złożyć do środka i zlepić Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepianą stroną ww niewielkich odległościach. Przykryć i odstawić na 15 minut. Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20min.
Bułeczki z jabłkami 2
Duci jabłka z woda i sokiem z cytryny na końcu dodać cynamoin i rodzynki