iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chlebek z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Domowy chlebek jak dla mnie jest najlepszy na świecie i gdyby nie moje lenistwo mogłabym jeść go każdego dnia.

Chlebek z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek z płatkami owsianymi

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chlebek z płatkami owsianymi

ETAP 1:

Chlebek z płatkami owsianymi
Ciasto musi być bardzo dobrze wyrośnięte.

W ciepłej wodzie rozpuścić miód i drożdże, dodać 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej i po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do porządnego wyrośnięcia.

Obie mąki chlebowe wymieszać z solą, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi, dodać olej i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Najlepiej przy pomocy robota z końcówką w kształcie haka zagnieść ciasto i po zagnieceniu wyrabiać jeszcze kilka minut ( ciasto cały czas się troszkę klei do dłoni, ale tak ma być), przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Chlebek z płatkami owsianymi
Ja robię jeden duży bochen ale dwa mniejsze też mogą być.

Po wyrośnięciu z ciasta uformować bochenek

ETAP 3:

Chlebek z płatkami owsianymi
Chleb dobrze posypać po wierzchu płatkami.

ułożyć na blaszce wyłożonej papierem po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać płatkami owsianymi, odstawić na 40 minut do podrośnięcia.

Piec w temp.200 st około 45 minut.


Tagi:

pieczywo chleb