Sposób przygotowania:
Chlebek z płatkami owsianymiETAP 1:
W ciepłej wodzie rozpuścić miód i drożdże, dodać 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej i po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do porządnego wyrośnięcia.
Obie mąki chlebowe wymieszać z solą, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi, dodać olej i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Najlepiej przy pomocy robota z końcówką w kształcie haka zagnieść ciasto i po zagnieceniu wyrabiać jeszcze kilka minut ( ciasto cały czas się troszkę klei do dłoni, ale tak ma być), przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Po wyrośnięciu z ciasta uformować bochenek
ETAP 3:
ułożyć na blaszce wyłożonej papierem po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać płatkami owsianymi, odstawić na 40 minut do podrośnięcia.
Piec w temp.200 st około 45 minut.