Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię piec chlebki z bakaliami i jednocześnie zajadać na śniadanko. Polecam go z nabiałem lub domowymi konfiturami.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

Składniki:

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

1.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami
Wsypanie do miski mąki pszennej typu 650

Wsypać do miski mąkę pszenną typu 650.

2.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami
Dosypanie słonecznika, wiśni, pistacji i żurawiny

Dosypać słonecznik, wiśnie suszone, pistacje i żurawinę, wymieszać łyżką.

3.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną, znowu wymieszać.

4.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami
Dodanie miodu spadziowego płynnego i wymieszanie

Dodać miód spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką.

5.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty.

6.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

Maślankę wymieszać z wodą i wlać do miski.

7.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

Dokładnie wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 20 minut.

9.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

Wystudzić na kratce.

11.

Pszenny chlebek na miodzie z bakaliami

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo