Sposób przygotowania:
Wieniec drożdżowy makowo - serowy
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Odstawić na 10 min. Do miski z mąką wsypać resztę cukru, dodać aktywne drożdże, jajko, aromat, szczyptę soli oraz roztopione, wystudzone masło. Przez kilka minut zagniatać elastyczne ciasto, włożyć do miski i natrzeć olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Przygotować masę serową. Twaróg, ricottę, cukier puder i startą skórkę z pomarańczy dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto posmarować najpierw masą makową, a kolejno masą serową. Zwinąć w rulon, a następnie przekroić wzdłuż ostrym nożem na dwie równe połowy.Oba kawałki spleść, a następnie połączyć, tak aby powstało koło. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 30-35 min. Ostudzony polukrować, posypać skórką pomarańczową.