Sposób przygotowania:
Piaskowy wieniec z nutą pomarańczyETAP 1:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
ETAP 2:
2. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić na puch, dodać mąki przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dalej miksując na wolnych obrotach dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat, olej i sok. Dokładnie wymieszać i dodać ubite wcześniej białka.
ETAP 3:
3. Ciasto przelać do formy babki z kominem o średnicy 24cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45minut.
ETAP 4:
4. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto i udekorować stratą mleczną czekoladą oraz skórką pomarańczową.
LauraLaura