SUPERPRZEPIS

Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy

Łatwe, szybkie w przygotowaniu klasyczne ciasto piaskowe z aromatem pomarańczy oraz aksamitną polewą czekoladową.

Składniki:

Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy

 

 

  • Dekoracja:
  • 150g białej czekolady
  • 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka do posypania formy

Sposób przygotowania:

Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy

ETAP 1:

Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.

ETAP 2:

Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy
skórkę z pomarańczy zetrzeć i dodać do smaku do ciasta

2. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić na puch, dodać mąki przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dalej miksując na wolnych obrotach dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat, olej i sok. Dokładnie wymieszać i dodać ubite wcześniej białka.

ETAP 3:

Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy
ciasto przełożyć do formy babki natłuszczoenej

3. Ciasto przelać do formy babki z kominem o średnicy 24cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45minut.

ETAP 4:

4. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto i udekorować stratą mleczną czekoladą oraz skórką pomarańczową.