Sposób przygotowania:
Duet francusko- ruskiETAP 1

Ciasto francuskie rozwijamy. Do rozwiniętego przykładamy dno tortownicy. Nożem lub radełkiem wycinamy dwa koła.
ETAP 2

Pierwsze wycięte koło smarujemy jajkiem, posypujemy mieszanką sezamu i pieczemy około 10-15 minut w 190˚C do zrumienienia.
Drugie wycięte koło smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, dzielimy na 8 równych części i pieczemy jak pierwsze ciasto. Upieczone francuskie spody studzimy.
ETAP 3

NADZIENIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
ETAP 4

Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ziemniaki, zrumienioną cebulę i natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pierzem.
ETAP 5

Gotowe ruskie nadzienie wykładamy na całe, upieczone ciasto francuskie. Na wyłożony farsz układamy francuskie trójkąty. Wierzch tortu dowolnie dekorujemy. U mnie wykończenie stanowią krążki cebuli oraz natka pietruszki.
misia5
patunia87