jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Duet francusko- ruski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Wykonując ruskie pierogi zawsze podjadam farsz:). To połączenie ziemniaków i sera bardzo lubię. Stąd też pomysł na kolejne pyszne danie z jego udziałem.

Duet francusko- ruski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duet francusko- ruski

CIASTO, tortownica o śr 22 cm

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (XXL),
  • Jajko do smarowania,
  • Sezam jasny i czarny do posypania

NADZIENIE

  • 250 g białego sera,
  • 250 gram ugotowanych, utłuczonych i przestudzonych ziemniaków,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 średniej wielkości białe cebule,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Świeżo mielona sól morska do smaku,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • olej

DODATKOWO:

  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Czerwona cebula do dekoracji

Sposób przygotowania:

Duet francusko- ruski

ETAP 1

Duet francusko- ruski
Z rozwiniętego ciasta wycinamy koła

Ciasto francuskie rozwijamy. Do rozwiniętego przykładamy dno tortownicy. Nożem lub radełkiem wycinamy dwa koła.

ETAP 2

Duet francusko- ruski
Jedno w wyciętych kół przed pieczeniem dzielimy

Pierwsze wycięte koło smarujemy jajkiem, posypujemy mieszanką sezamu i pieczemy około 10-15 minut w 190˚C do zrumienienia.
Drugie wycięte koło smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, dzielimy na 8 równych części i pieczemy jak pierwsze ciasto. Upieczone francuskie spody studzimy.

ETAP 3

Duet francusko- ruski
Pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy

NADZIENIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.

ETAP 4

Duet francusko- ruski
Składniki nadzienia łączymy i przyprawiamy

Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ziemniaki, zrumienioną cebulę i natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pierzem.

ETAP 5

Duet francusko- ruski
Przestudzone ciasto francuskie przekładamy nadzieniem

Gotowe ruskie nadzienie wykładamy na całe, upieczone ciasto francuskie. Na wyłożony farsz układamy francuskie trójkąty. Wierzch tortu dowolnie dekorujemy. U mnie wykończenie stanowią krążki cebuli oraz natka pietruszki.