Sposób przygotowania:
Trójkąty francuskie z suszonymi pomidora
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 12 kwadratów (możliwe, że wyjdą prostokąty). Mozarellę pokroić w plastry tak aby było 12 kawałków (środkowe plastry można przekroić na pół). Na każdym kwadracie układamy jeden kawałek sera Mozarella zaczynając za przekątną kwadratu. Pomidorki suszone siekamy i mieszamy z mielonymi orzechami. Na każdą porcję ciasta kładziemy 1/12 część nadzienia pomidorowego. Kwadraty składamy na pół i zgniatamy widelcem końce. Żółtko roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy nim złożone trójkąty. Posypujemy mieloną papryką (można użyć ostrej papryki lub kolorowego pieprzu). Pieczemy wg. wskazówek na opakowaniu ciasta francuskiego. Podajemy na ciepło lub po ostygnięciu. Smacznego!