WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1754]

Duffinki - kuleczki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dufinki czyli smażone kuleczki ziemniaczane. Są bardzo fajną propozycją dla dzieci jako przekąska lub jako dodatek do mięsa.

Duffinki - kuleczki ziemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duffinki - kuleczki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Duffinki - kuleczki ziemniaczane

ETAP 1:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić. Do ziemniaków wsypać oba rodzaje mąki, wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać też odrobinę gałki muszkatołowej. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto.

Z ciasta odrywać małe porcje wielkości małego orzecha włoskiego i formować kuleczki. Kulki obtaczać w bułce tartej. Odkładać na stolnicę oprószoną mąką. W garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucać kuleczki i smażyć kilka minut na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmować na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięsa.

Dufinki - kileczki ziemniaczane
Kuleczka ziemniaczana po usmażeniu i przepołowieniu
Dufinki - kileczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane po ulepieniu przed usmażeniem