SUPERPRZEPIS

Ziemniaczane kuleczki z serem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ziemniaczane kuleczki z serem Więcej zdjęć (2)

Takie kuleczki mogą nam zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku.

Składniki:

Ziemniaczane kuleczki z serem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kuleczki z serem

ETAP 1:

Ziemniaczane kuleczki z serem
Ugotowanie oraz przygotowanie ciasta ziemniaczanego

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki.

ETAP 2:

Ziemniaczane kuleczki z serem
Wybierając ser najlepiej wybrać ten twardy o ostrym smaku

Ser kroimy w kosteczkę.

ETAP 3:

Ziemniaczane kuleczki z serem
Kuleczki formujemy na kształt małych kuleczek

Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej.

ETAP 4:

Ziemniaczane kuleczki z serem
Gotowe kuleczki smażymy w głębokim oleju

Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.