reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Dukaty rybne lub kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dukaty są fajną alternatywą zwykłej panierowanej rybki i bardzo chętnie zjadana przez dzieci. Podałam je z moją ulubioną surówką z pora i jabłek- smakowało wszystkim bardzo, dlatego polecam :)

Dukaty rybne lub kotlety mielone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dukaty rybne lub kotlety mielone

 

  • 500 g ryby

 

  • 1wysuszona kajzerka

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1 łyżeczka przypraw przyprawy do ryby

 

 

  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki

 

  • Dodatkowo

 

 

  • olej i 1/2 szklanki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Dukaty rybne lub kotlety mielone
Kajzerkę moczymy w mleku i bardzo mocno odciskamy. Rybę jeżeli mieliśmy mrożoną bardzo dokładnie odsączamy z wody i mielimy razem z bułką. Do masy dodajemy przyprawy, jajko i zieloną cebulkę i bardzo dokładnie mieszamy- jeżeli masa jest zbyt luźna do dodajemy bułkę tartą.Łyżką nabieramy masę i formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w bułce tarte, a na deseczce płaszczymy nadając im okrągły kształt o grubości około 1, 5 cm, Najlepiej jest odstawić je na minimum godzinę do lodówki- łatwiej je sie potem zdejmuje i obraca. Smażymy na gorącym oleju, ale na małym ogniu na jasno brązowy kolor.
Dukaty rybne lub kotlety mielone
Etap 1 Rybę i bułke mielimy, dodajemy przyprawy i cebulkę zieloną
Dukaty rybne lub kotlety mielone
Etap 2Formujemy z masy małe okrągłe kotleciki