luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Dunska pieczen

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mieso tak przygotowane na pewno Wam zasmakuje.

Dunska pieczen

Składniki:

Dunska pieczen

 

  • ok.1 1/2 kg. miesa wieprzowego ze skorka
  • 3 liscie laurowe
  • sol
  • mieszanka przypraw (u mnie rozmaryn,tymianek,pieprz,ostra papryka)

Sposób przygotowania:

Dunska pieczen
Skore miesa pokroic w kostke(tylko nie za gleboko), polozyc do naczynia z woda i sola (na 1 szklanke wody 1 lyzka soli), tak, zeby tylko skorka byla zamoczona -dodalam zdjecia na forum. Reszte miesa posolic i natrzec przyprawami. Odstawic na 2 godziny. Po tym czasie miedzy pokrojone skorki wlozyc liscie laurowe. Piekarnik rozgrzac do 180 stopni i mieso wylozyc na ruszt -skorka do gory. Na dno piekarnika dac zaroodporne naczynie do ktorego wlewamy 1 szklanke wody. Co jakis czas uzupelniac wode-nie polewajac miesa! Po 1 1/2 godzinie pieczenia, zwiekszyc temperature do 200 stopni i piec jeszcze 15 min. Mieso wyciagnac odstawic na 10 min.-nie przykrywac.