Sposób przygotowania:
duo czarno - białe ze śliwką
Moje dzieciaki ją uwielbiają , często mi pomagają . Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać dobrze przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olej, wodę . Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać - to będzie ciemna część ciasta , do drugiej 2 łyżki mąki- to będzie jasna część ciast . Jasne i ciemne ciasto wylewać na przemian na środek formy najlepiej tortownicy ( powinna być wysmarowana i posypana mąką ) po 4 łyżki do wyczerpania. Najlepiej zacząć od jasnego potem plamka ciemnego i znów jasne . Do środka wrzucić połówki umytych i osuszonych śliwek Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut . Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do ostygnięcia by nie upadło .